Eterična ulja i sastojke za izradu aroma-pripravaka možete naručiti putem Web Shopa ili kupiti u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb.

 

Mandarina - crvena za smirenje, zelena za probavu

 

Eterično ulje usplođa mandarine svima je vrlo poznato, no vrlo malo proizvođača razlikuje ulje crvene i ulje zelene mandarine.

Oba ulja se dobivaju hladnim tiještenjem usplođa („kore“) mandarine. Ulje zelene mandarine se dobiva od još nezrelog (zelenog) ploda kada je veličine oraha, dok se za ulje crvene mandarine tiješte zrele mandarine. Djelovanje ulja crvene i zelene mandarine je slično, ali ipak postoje stanovite razlike na koje treba obratiti pažnju.

 

Eterično ulje crvene mandarine

 

Umirujuća svojstva

Eterično ulje crvene mandarine sadrži male količine N-metilantranilata koji pokazuje snažna umirujuća svojstva. Umanjuje nemir, naročito kod hiperaktivne djece. Ulje je vrlo blago i iz tog razloga je vrlo pogodno za malu djecu, pa čak i bebe. Pomaže kod nesanice, stresa i depresija.

Uz oralnu upotrebu, za nesanicu možete koristiti i difuzer, pomoću kojeg možete ispuniti spavaću sobu finim sprejom ulja mandarine – to je pogodno (i preporučljivo) i za dječju sobu.

U stresnim situacijama jednostavno utrljajte 1-2 kapi mandarine na solarni pleksus i zapešća (čistog eteričnog ulja, bez dodatka biljnog ulja). Jednu kap možete staviti i na vrat, kako bi udisali taj „veseli“ miris citrusa.

 

Tonik probavnog sustava
Eterično ulje crvene mandarine je izvrstan tonik probavnog sustava. Pomaže lošoj i usporenoj probavi, te ublažuje grčeve. Ulje ima blago djelovanje, pa se može koristiti i kod male djece.

Dermatologija
Obzirom da nekada vlada pomutnja po pitanju citrusa, važno je napomenuti da eterično ulje mandarine nije fototoksično i slobodno se može nanositi na kožu prije izlaganja suncu.

Eterično ulje crvene mandarine je odličan dodatak mješavinama za sprečavanja strija za vrijeme trudnoće. Manje je poznato i da se koristi za njegu masne kože jer regulira lučenje sebuma. Revitalizira i kožu s proširenim i začepljenim porama.

Eterično ulje zelene mandarine

 

Osnovne razlike zelene i crvene mandarine

Ulje zelene mandarine ima djelovanje slično ulju crvene mandarine: također umiruje, pomaže kod probavnih problema i može se koristiti za njegu kože.

Prva razlika koja se može primijetiti je pomalo drugačiji miris od mirisa crvene mandarine na koji smo se svi naviknuli. Zelena mandarina miriši malo više „oporo“, neki je opisuju da ima „zeleniji“ miris od crvene mandarine.

Ulje zelene mandarine je još blaže od crvene, pa je zaista idealan odabir za bebe i stare osobe, kod kojih se ne mogu koristiti agresivnija ulja.

Slijedeća razlika je da zelena mandarina učinkovitije djeluje na probleme probavnog sustava od crvene mandarine.

 

 Djelovanje zelene mandarine na probavni sustav

Zelena mandarina stimulira probavu i djeluje kao blagi spazmolitik. Naročito je dobro koristiti za grčeve i kolike kod beba i male djece.

Koristi se za smirenje mučnine u želucu i ublažavanje bolova u crijevima.

Također stimulira i jetru, te se može koristiti za regulaciju metaboličkih procesa kao i za uklanjanje masnoća krvnih žila.

Smanjuje nadutost, a prema nekim izvorima sprečava i morsku bolest.

Za sve probavne smetnje eterično ulje zelene mandarine bi se trebalo uzimati oralnim putem (osim kod beba i djece). Dermalno nanošenje će biti manje učinkovito.

Recepture s eteričnim uljima mandarine

 

Recept za hiperaktivnu djecu (za difuzer)
5ml eterično ulje crvena mandarina
5 kapi eterično ulje rimska kamilica

Ulijte mješavinu u difuzer i uključite ga na 5-10 minuta.

Mješavina za njegu masne kože
15ml biljno ulje lješnjka
15ml biljno ulje avokada
3 kapi eterično ulje eukaliptus dives
6 kapi eterično ulje crvena mandarina
6 kapi eterično ulje širokolisna lavanda
Prema potrebi dodati još 3 kapi eteričnog ulja
mirte cineol

Preventivna mješavina protiv strija tijekom trudnoće
10ml biljno ulje argan ili plod divlje ruže
10ml biljno ulje jojoba
10ml biljno ulje lješnjak
5 kapi eterično ulje sjeme mrkve

5 kapi eterično ulje mandarina

Recept za kolike kod beba
30ml biljno ulje badem
2 kapi eterično ulje limunska metvica
2 kapi eterično ulje zelena mandarina
Nježno umasirati u trbuščić.

Recept za probavne smetnje (dermalno)
30 ml brzoupijajućeg biljnog ulja (makadamija ili lješnjak)
15 kapi eterično ulje zelena mandarina
10 kapi eterično ulje slatki komorač ili kopar
5 kapi eterično ulje bosiljak metil kavikol
Utrljati na područje trbuha tri puta dnevno.

Recept za probavne smetnje (oralno)
Kod akutnih stanja uzimati eterično ulje zelene mandarine na šećeru ili medu tri puta na dan po dvije kapi.

Za održavanje urednih metaboličkih procesa uzimati eterično ulje zelene mandarine na šećeru ili medu tri puta na dan po jednu kap.

Molimo da se prije oralnog uzimanja eteričnih ulja konzultirate sa stručnim aromaterapeutom.

©Oshadhi, 2008.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Bauerova 16, Zagreb).

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.