Eterična ulja i sastojke za izradu aroma-pripravaka možete kupiti online putem Web Shopa ili u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb.

 

Kvaliteta eteričnih ulja

 

Eterična ulja su smjese hlapivih, biološki aktivnih spojeva dobivenih iz biljnog materijala destilacijom ili tiještenjem. Eterična ulja zbog malih molekula i lipofilnosti kroz kožu veoma brzo ulaze u  organizam. Da bismo smanjili brzinu ulaska, eterična ulja na kožu nanosimo razrijeđena u biljnim uljima. Time postižemo nekoliko ciljeva: smanjujemo eventualna oštečenja kože do kojih može doći zbog nanošenja čistog eteričnog ulja na istu, spriječavamo nagli ulazak eteričnog ulja u organizam (neka ulja sadrže toksične sastavnice, i zbog naglog ulaska u organizam mogu izazvati neugodne nuspojave). Također, sporija apsorpcija omogućava duže prisustvo terapijskih sastavnica u krvi, ili na ciljanom tkivu. Stoga, eterična ulja se gotovo nikada ne nanose nerazrijeđena na kožu!

Čitajući savjete na internetu, neki od vas će se odlučiti sami napraviti mješavine s eteričnim uljima za tretiranje određenih problema. Na što morate paziti kod kupivine eteričnih ulja? Kako ćete znati što je zapravo u bočici koju ste kupili?

Eterična ulja je nužno označavati latinskim nazivom roda (npr Thymus)  i vrste biljke (npr. vulgaris), jer upotrebom samo roda mozemo stvoriti zbrku – timijana ima nekoliko vrsta, npr Tymus vulgaris, Tymus satureioide, Tymus mastichina. Sve su to timijani, ali različite vrste, stoga i različitog sastava i djelovanja.

Znate li od koje lavande kupujete eterično ulje ukoliko na bočici piše samo lavanda?Kod nas se često pod lavanda (Lavandula officinalis, Lavandula angustifolia) prodaje eterično ulje lavandina (Lavandula x hybrida). Hvarska lavanda nije lavanda nego lavandin – kod nas na obali ne raste prava lavanda, čije je prirodno stanište na većim nadmorskim visinama. Zbog različitog sastava ta eterična ulja nemaju jednako djelovanje. To su ulja istog roda, ali različite vrste. Lavanda se često navodi kao ulje koje djeluje smirujuće, ali ne tražite smirenje u eteričnom ulju lavandina! Takvo djelovanje lavande postoji zbog sadržaja kumarina, a koji je, zašto ne bismo spomenuli, rijedak i u eteričnim uljima dobivenim od prave lavande ukoliko su nesavjesno destilirana. Kumarini se dobivaju samo prolongiranom destilacijom pri niskim temperaturama. Ovdje vidimo i koliko je bitan proces destilacije. Tržište je preplavljeno eteričnim uljima dobivenima tzv. industrijskom destilacijom – to su ulja dobivena destilacijom na visokim temperaturama brzim metodama, i zbog manjkavog sastava jednostavno nemaju terapijsko djelovanje, iako možda lijepo mirišu.

Pa kad smo već bili kod timijana, spomenimo i pojam kemotipa. Eterična ulja dobivena iz iste botaničke vrste, npr. Tymus vulgaris, mogu biti različitog kemijskog sastava ovisno o tome gdje je biljka rasla. Thymus vulgaris ima 9 različitih kemotipova, dakle ulja različitog sastava i djelovanja, od kojih se neka ne bi trebala naći u rukama laika. Ukoliko na bočici nemate naznačen kemotip eteričnog ulja ili glavne kemijske sastavnice, vi ne znate što držite u rukama. Ponekad kemotip možete i sami odrediti prema tome gdje je biljka iz koje se dobilo eterično ulje rasla, ukoliko je to naznačeno na bočici (a trebalo bi biti).

Ovisno o zemlji porijekla, eterično ulje ružmarina daje različite kemotipove, koji imaju i različito djelovanje.Kod nas je čest slučaj da za ružmarin (Rosmarinus officinalis) piše samo latinski naziv, hrvatski naziv, zemlju porijekla i eventualno kemijske sastavnice. Naglašava se da je glavni sastojak oksid 1,8 cineol, pa se stoga i tvrdi da je riječ o ružmarinu kemotipa cineol. Međutim, i ružmarin kemotip kamfor sadrži tridesetak posto cineola, ali je zbog saržaja kamfora neuro i hepatotoksičan. U Hrvatskoj raste ružmarin od kojeg se dobiva eterično ulje bogato kamforom, stoga ne nasjedajte na priče prodavača koji često kažu «To je naš dalmatinski ružmarin, kemotip cineol». Ružmarin kemotip verbenon raste uglavnom na Korzici. On je npr. hepatoprotektivan, za razliku od eteričnog ulja ružmarina kt. kamfor koji je hepatotoksičan. Eterično ulje ružmarina, iako je jeftino, često se patvori sintetskim cineolom. Takvo ulje je veoma iritativno za kožu!

Skupocjeno eterično ulje nerolia dobiva se destilacijom vodenom parom cvijeta gorke naranče. Iz lista gorke naranče dobivamo eterično ulje petitgrain gorke naranče, dok tiještenjem usplođa dobivamo eterično ulje gorke naranče.

Iz jedne biljke možemo dobiti više različitih eteričnih ulja, ovisno o dijelu biljke koji ekstahiramo, pa tako od npr. gorke naranče (Citrus aurantium ssp. amara) dobivamo tri ulja različitog sastava i djelovanja: destilacijom lista dobivamo eterično ulje petitgrain gorke naranče,  destilacijom cvijeta dobivamo eterično ulje nerolia, dok tiještenjem usplođa dobivamo eterično ulje usplođa gorke naranče ili skraćeno eterično ulje gorke naranče. Neka citrusna ulja na tržištu nisu dobivena tiještenjem usplođa, već destilacijom! Takva ulja nisu aromaterapijske kvalitete jer u sebi ne sadrže sve potrebne sastojke za djelovanje (npr. kumarine). Dakle, kvalitetno eterično ulje, između ostalog, na bočici ili popratnoj deklaraciji mora imati naznačeno i iz kojeg dijela biljke je dobiveno i na koji način.

Na deklaraciji također treba pisati i način uzgoja biljnog materijala iz kojeg se dobiva eterično ulje, pa tako imamo divlji (samonikli) rast, certificirani biološki divlji rast, konvencinalni uzgoj, biloški uzgoj, biodinamički uzgoj. Ulja se moraju pakirate u tamne bočice, na kojima treba biti naznačen i broj serije, kao i rok trajanja.

Ukratko, na bočici, deklaraciji ili certifikatu moraju biti navedeni slijedeći podaci:

1. Latinski naziv roda i vrste biljke

2. Dio biljke iz kojeg se dobiva eterično ulje

3. Način dobivanja eteričnog ulja

4. Kemotip odnosno glavne kemijske sastavnice eteričnog ulja

5. Zemlja porijekla biljnog materijala iz kojeg se dobiva eterično ulje

6. Način uzgoja biljnog materijala

7. LOT broj

8. Rok trajanja

 

Navedene kriterije na našem tržištu zadovoljavaju Oshadhi eterična ulja.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike i aroma-pripravaka možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Bauerova16, Zagreb).

Pročitajte i odličan tekst Centra Cedrus o kriterijima kvalitete eteričnih ulja: OVDJE 

Nikolina Karin, fitoaromaterapeut
© Sva prava pridržana – AROMATERRA CENTAR