Arganovo ulje

GDJE KUPITI ARGANOVO ULJE?

Ulje argana (marokansko ulje) više različitih proizvođača po povoljnim cijenama možete:

a) naručiti putem Terra Organica web shopa (klikni i izaberi: arganovo ulje) ili

b) kupiti osobno u Terra Organici, Antuna Bauera 16, Zagreb

 

Pitate nas u čemu je razlika između ulja argana u ponudi?

Kao što u Konzumu postoji više vrsta mlijeka, tako i u Terra Organica Web Shopu postoji više brendova arganovog ulja. Oshadhi, Florihana, Pranarom i John Masters Organics su hladno tiještena i iz organskog su uzgoja, dok Arganovo ulje oleoTHERAPY nije iz organskog uzgoja.

Mi u AromaTerri najviše volimo Oshadhi ulje argana.

I da riješimo još neke nedoumice. Arganovo ulje JEST ono što se još naziva i Marokansko ulje. Tražite marokansko ulje za kosu. To je arganovo ulje. Ne, ne piše ispod naziva ulja da je za kosu. Ni na boci maslinovog ulja ne piše da je za kosu pa svejedno od njega radimo pakunge, zar ne? Dakle, bitno je da je u boci čisto arganovo ulje, hladno prešano i nerafinirano, a za što ćete ga koristiti ovisi o Vama. Možete i za kuhanje :).

Argan - drvo života

 

 

Drvo argana (Argania spinosa) raste samo u jugozapadnom dijelu Maroka. Dobro podnosi sušu, otporno je na visoke temperature, a ako odumre, nakon 7 godina može ponovno oživjeti. Iz tog razloga ono simbolizira strpljivost i izdržljivost.

Drvo argana

Berberi ga zovu „drvo života“ jer djeluje blagotvorno na zdravlje: arganovo ulje koriste kao zaštitu od teških klimatskih uvjeta (snažnog vjetra i sunca) , za njegu osjetljive dječje kože, za zacjeljivanje ekcema, prevenciju strija tijekom trudnoće, te za masažu kod reumatoidnog artritisa.

Arganovo ulje, koje se naziva i marokansko ulje, još uvijek se dobiva na tradicionalni način. Proizvodnju ulja isključivo provode udruge žena, kojima je to način postizanja emancipacije i samostalnosti. Proces dobivanja je dugotrajan i težak – arganovi oraščići se beru, razbijaju kamenom i melju. Dobivena smeđa pasta (amlou) se ručno gnječi kako bi se dobilo ulje. Za jednu litru arganovog ulja potrebno je oko 100kg svježih plodova.

„Drvo života“ je sveprisutno u životu Berbera – koriste ga kao gorivo, hranu i za svakodnevnu njegu kože. Amlou se zaslađena servira za doručak i jede kao namaz za kruh, drvo i olupina oraščića se koriste za oganj na kojem se kuha, a kućanstva koja sama izrađuju arganovo ulje ga koriste za kuhanje.

Obrada argana

Obzirom na visoku cijenu , arganovo ulje se češće koristi samo kao preljev za salatu ili kus-kus. Za upotrebu u kulinarstvu, arganovi oraščići se prije razbijanja prže, dok se za kozmetičke svrhe koristi isključivo neprženo i nerafinirano arganovo ulje.

 

Djelovanje arganovog ulja

 

Izuzetno djelovanje ulja argana potvrdili su razni laboratoriji: regeneracija hidrolipidnog sloja kože, porast udjela hranjivih tvari u stanicama kože, stimulacija međustanične oksigenacije, neutralizacija štetnih slobodnih radikala i zaštita vezivnog tkiva.

Arganovo ulje sadrži vrlo visoke količine nezasićenih masnih kiselina, uključujući  i linoleinsku kiselinu, koja štiti i regenerira kožu. Masne kiseline također stimuliraju međustaničnu oksigenaciju, koja pomaže u vraćanju osnovne ravnoteže vode i lipida u hidrolipidnom sloju kože. Na taj se način sprečava sušenje kože i gubitak elasticiteta, što znači sprečavanje nastanka bora, te koža postaje mekša i zategnutija.

Učinak protiv nastajanja bora se povećava zbog prisutnosti velike količine vitamina E (tokoferola), koji je poznat kao najsnažniji biološki antioksidans i kao takav neutralizira slobodne radikale. Isto tako, vitamin E štiti stanične membrane od lipidne oksidacije i tako usporava proces starenja, te pomaže regeneraciji ožiljcima oštećenoj koži.

U kombinaciji s dodatnim biljnim uljima i eteričnim uljima sličnog djelovanja, mogu se dobiti vrlo potentne mješavine pomoću kojih se, redovitim korištenjem, bore i ožiljci mogu znatno smanjiti. Važno je znati da korištenjem prirodnih, nerafiniranih ulja poput argana željeni rezultati traju vrlo dugo jer sami sastojci takvim proizvoda odgovaraju i vrlo su slični (ili isti) sastojcima koji se nalaze u hidrolipidnom sloju ljudske kože. Na taj način koži pružamo podršku da se i sama regenerira.

Arganovo ulje ne začepljuje pore i vrlo se brzo upija, pa neće ostaviti sjajan trag kada se nanese na kožu lica. Ako ga koristite kao dnevnu njegu, nabolje je prvo nanijeti odgovarajući hidrolat na lice i namazati ulje dok se koža još nije sasvim posušila. Tako ustvari na lice nanosite jednu inačicu kreme bez emulgatora, obzirom da koža istovremeno dobiva i masnu i vodenu fazu (koje su osnovni sastojci svake kreme).

Argan možete koristiti za cijeli niz kožnih poteškoća, kao i u raznovrsnoj njezi kože. Osim spomenutog djelovanja protiv bora, te kod zacjeljivanja ožiljaka može se koristiti:

  • Kod kožnih iritacija i upala
  • Za njegu masne kože jer regulira lučenje sebuma
  • Za prevenciju strija za vrijeme trudnoće
  • Za jačanje krhkih noktiju
  • Kod tretmana ekcema i psorijaze
  • Kao pakung za kosu jer daje kosi sjaj, pojačava rast kose, te štiti kosu od pucanja
  • Za njegu osjetljive dječje kože

Recepture s arganovim uljem:

 

Mješavina za njegu masne kože

15ml biljno ulje argana
15ml biljno ulje lješnjaka

8 kapi eterično ulje mirta cineol
5 kapi eterično ulje eukaliptus dives
5 kapi eterično ulje širokolisna lavanda

 

Mješavina za njegu kože sklone iritacijama i upalama

15ml biljno ulje argana
15ml uljni macerat nevena

5 kapi eterično ulje njemačke kamilice ili tanacetuma
5 kapi eterično ulje rimske kamilice
8 kapi eterično ulje prave lavande

Mješavina protiv bora


15 ml biljno ulje argan
15 ml biljno ulje ploda divlje ruže

4   kapi eterično ulje bušina
4   kapi eterično ulje tamjanovca, arapskog
10 kapi eterično ulje palmarose

 

Mješavina za zacjeljivanje ožiljaka


10 ml biljno ulje argana
10 ml biljno ulje ploda divlje ruže
10 ml biljno ulje lješnjaka
20 kapi eterično ulje ružmarina verbenona
10 kapi eterično ulje smilja


Koristiti 2-3 puta na dan, maksimalno 6 mjeseci.

Preventivna mješavina protiv strija tijekom trudnoće


15 ml biljno ulje argan
15ml biljno ulje jojoba
5 kapi eterično ulje sjemena mrkve
5 kapi eterično ulje mandarine

Nanositi na kritična područja (trbuh, donji dio leđa, bedra, grudi) od 3. -9. mjeseca trudnoće, dva puta dnevno. Ukoliko želite, mješavinu možete koristiti bez dodatka eteričnih ulja.

Mješavina za njegu kože novorođenčadi


15 ml biljno ulje argan
15ml biljno ulje badema
2 kapi eterično ulje prava lavanda
2 kapi eterično ulje limunska metvica

Ova mješavina, osim što njeguje kožu, djeluje i blago protiv kolika. Nježno umasirajte bebi u trbuščić.

Pakung za kosu


15 ml biljno ulje argan
15ml biljno ulje avokado
18 kapi eterično ulje ružmarin cineol

Obilato nanijeti na kosu, ostaviti da djeluje sat vremena (ili još bolje preko noći), te isprati blagim šamponom za kosu.

Mješavina za jačanje noktiju


30ml biljno ulje argan
25 kapi eterično ulje limun

Mješavinu koristiti kao pakung (namakati prste 10-15 minuta jedanput dnevno tijekom dva tjedna).

Oprez: eterično ulje limuna je fototoksično, pa se ne smije izlagati suncu  8 sati nakon nanošenja ove mješavine.

 

©Oshadhi, 2008.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Antuna Bauera 16, Zagreb ).

 

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Prije kupovine eteričnih ulja i primjene mješavina, obavezno pročitajte naš tekst o kriterijima kvalitete eteričnih ulja!