Eterična ulja i sastojke za izradu aroma-pripravaka možete naručiti putem Web Shopa ili kupiti u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb.

 

Lovor ne počiva na lovorikama - eterično ulje lovora

Puno poznatiji u davna vremena, kada su pobjednici bili okrunjeni lovorovim vijencem, ili u kulinarstvu, gdje svojom pikantnom aromom obogaćuje ukus variva i umake, lovorovo ulje u aromaterapiji je na žalost nedovoljno iskorišteno.

Snažno analgetsko i protugljivično djelovanje čini eterično ulje lovora skoro nezamjenjivim sastojkom u terapiji jakih bolova, te kod težih gljivičnih oboljenja (poput gljivičnih infekcija na noktima). Lovor je jedno od najučinkovitih ulja za jačanje i preventivu – čisti limfni sustav, ima ekspektoransna i mukolitična svojstva, te se preporuča i za proširene vene. Uz ravensaru i niauli i eukaliptus radiatu ima snažno antivirusno djelovanje, pa se preporuča njegovo korištenje kod virusnih infekcija poput gripe.

 

Mitologija i povijest

U starom grčkom jeziku naziv za lovor je dhafni, prema mitu o nimfi Dafne koja se pretvorila u lovorovo drvo kako bi izbjegla Apolonovo udvaranje. Apolon je lovorovo drvo učinio svetim i nosio grančice lovora u uspomenu na neuzvraćenu ljubav.

Lovorov vijenac, koji je ukrašavao pobjednike Olimpijskih igara potekao je od Pitijskih igara, starogrčkih natjecanja i svečanosti koje su se održavale u čast boga Apolona u Delfima od 568. god. pr. Kr. Mnogo kasnije su rimski carevi koristili lovor vijenac kao simbol trijumfa i besmrtnosti. Malo je poznato da su Rimljani smatrali da lovorovi listovi štite od kuge, a također i od grmljavine. Navodno da je car Tiberije uvijek nosio lovorov vijenac za vrijeme grmljavine.

Proročica Pitija je žvakala lovorove listove prije objavljivanja proročanstava, pa se i kasnije preporučavalo spavati s lovorovim listom ispod jastuka kako bi vidjeli budućnost u snovima.

U Bibliji, lovor često predstavlja obilje i slavu. U kršćanstvu simbolizira Kristovo uskrsnuće koje je uzrok trijumfa čovječanstva.

U nekim zemljama lovorov vijenac se koristi kao simbol akademskog dostignuća – na primjer, srednjovjekovni firentinski pjesnik i filozof Dante Alighieri se često na slikama prikazuje s lovorovim vijencem na glavi.

I u današnje vrijeme laureat označava osobu koja je dobila najvišu nagradu ili priznanje, a “počivati na lovorikama” izraz koji označava nekoga tko se pouzdaje da će prošli uspjehi uspjesi prikriti sadašnje nedostatke.

 

Psihoenergetsko djelovanje eteričnog ulja lovora


Korištenje ulja lovora, kao simbola pobjede, ali i pohvale (laudare=hvaliti) se posebno preporuča introvertiranim osobama koje ne znaju dovoljno iskazati i pokazati svoju vrijednost, kojima nedostaje energije i samopouzdanja.

Lovor djeluje na snagu, pa naročito pomaže ljudima kojima nedostaje samopoštovanja i koje sumnjaju u svoje sposobnosti. Potiče yang tj. muški aspekt koji predstavlja djelovanje.

Pomaže u rješavanju loših odnosa u kojem netko drugi „živi“ od našeg znanja i truda (analogija na djelovanje eteričnog ulja na gljivice i bakterije).

 

Protugljivično djelovanje


Eterično ulje lovora se koristi za teže slučajeve gljivičnih oboljenja – vrlo je aktivan u djelovanjeu na široki spektar gljivica, a naročito na vrste roda Candida. Kod fungalnih infekcija kože i na noktima, uz uobičajeni čajevac i palmarosu svakako se treba dodati i određeni postotak lovora.

Preporučeni recepti za tretiranje gljivica na noktima glasi: 30% eteričnog ulja čajevca, 20% eteričnog ulja palmarose, 10% eteričnog ulja lovora, u brzoupijajućem biljnom ulju (makadamija, lješnjak ili avokado). Takvu mješavinu treba nanositi na zahvaćeno područje 2-3 puta na dan i rezulatati se mogu očekivati već za tjedan dana.

 

Spazmolitično i analgetsko djelovanje


Zbog snažnog analgetskog i antispazmodskog djelovanja, eterično ulje lovora se koristi u mješavinama za tretiranje jake boli nastale zbog mišićnog spazma.

Indiciran je za reumatoidni artritis, artritis, reumatizam, te kod mišićnih spazama. Učinkovito djeluje i nakon fizičke aktivnosti u sprečavanju upale mišića.

Preporučeni recepti:

Jaka bol zbog mišićnih spazama
30ml biljno ulje makadamije
20 kapi eterično ulje lovor
20 kapi eterično ulje ružmarin cineol
20 kapi eterično ulje ružmarin kamfor
Mješavinu utrljavati lokalno, u tankom sloju, 2-3 puta na dan

Reumatoidni artritis
15ml biljno ulje makadamije
15ml kantarionovo ulje
10 kapi eterično ulje muškatni orah
8 kapi eterično ulje borovica bobice
16 kapi eterično ulje limunski eukaliptus
12 kapi eterično ulje ružmarin cineol
14 kapi eterično ulje lovor
Mješavinu utrljavati lokalno na zglobove, u tankom sloju, 2-3 puta na dan

 

Antivirusno djelovanje


Lovor je jedno od najučinkovitijih ulja za jačanje i preventivu. Ima izvanredna ekspektoransna, mukolitička i viricidna svojstva.

Uz ravensaru, niauli i eukaliptus radiatu, ima izuzetno snažno antivirusno djelovanje, te je idealno ulje za korištenje kod povećane opasnosti od infekcije, na primjer u vrijeme kada vlada gripa.

Dr. Kurt Schnaubelt preporuča preventivno korištenje lovora nanošenjem nekoliko kapi na limfne čvorove, uz napomenu da takav tretman smije trajati samo nekoliko dana jer često korištenje lovora na koži tijekom duljeg perioda može izazvati pretjeranu osjetljivost i iritanbilnost zbog sadržaja seskviterpenskih laktona. Najbolji način korištenja lovora na takav način je jedanput tjedno kao preventiva, a nekoliko dana za redom u slučaju infekcije.

Isto tako, kao preventivu, ali i u akutnom stanju virusne infekcije dišnog sustava, lovor možete koristiti u difuzeru, u mješavini s drugim uljima sličnog djelovanja.

 

Ostale indikacije za korištenje lovora

Limfni sustav
Lovor ima pozitivni učinak na limfni sustav. Utrljavanjem nekoliko kapi lovora na natečene limfne žlijezde daje trenutačni osjećaj olakšanja.

Prijedlog korištenja: za stimulaciju organizma utrljati nekoliko kapi lovora na limfne žlijezde i solarni pleksus nakon saune.

Proširene  i bolne vene
Prema nekim literaturama, eterično ulje lovora se preporuča za varikozitete i slična stanja, i to 1ml lovora se umiješa u 30ml biljnog ulja kalofila (tamanua) i 30ml biljnog ulja ploda divlje ruže.

Ipak, lovor je najbolje koristiti samo kao dodatak standardnoj mješavini za proširene vene, uz obavezni glavni sastojak eteričnog ulja čempresa ili tršlje.

Njega kože
Mješavina lovora i slatke naranče dodana u šampon za kosu stimulirat će vlasište i potaknut će rast kose. Preporuča se slijedeće doziranje: na 250ml blagog šampona ili šamponske baze dodajte 80 kapi eteričnog ulja slatke naranče i 20 kapi eteričnog ulja lovora. Kosa će biti bolje nahranjena i zdravija ako mješavinu eteričnih ulja prethodno otopite u 3-5ml biljnog ulja.

Lovor se i preporuča kod masne i problematične kože, ali uz oprez kod doziranja.


Preporučeni recept za mješavinu za masnu kožu:
30ml biljnog ulja lješnjaka
5 kapi eterično ulje čajevac ili timijan linalol
5 kapi eterično ulje eukaliptus dives
2 kapi eterično ulje lovora
3 kapi eterično ulje mirta cineol

Upozorenje: eterično ulje lovora nije primjereno za trudnice, dojilje, bebe i malu djecu. Prečesto dermalno korištenje ulja lovora kroz duži period (više od 3 tjedna) može rezultirati iritacijom kože.

©Oshadhi, 2008.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu aroma-pripravaka možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Bauerova 16, Zagreb).

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.