NAPOMENA: ulje lješnjaka više različitih proizvođača možete naručiti putem web shopa (klikni ovdje) ili kupiti osobno u Terra Organici, Antuna Bauera 16, Zagreb.

Lješnjak - od čarobnjaštva do moderne kozmetike

 

gdje kupitiBiljno ulje lješnjaka  (Coryllus avellana) bogato je proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, sadrži tiamin (vitamin B1), vitamin B6, kao i manje količine ostalih vitamina B, te vitamin E. Zbog svog sastava ulje lješnjaka ima smisla uzimati oralno, mada to nije uobičajeno - osim u egzotičnijem kulinarstvu. Ulje lješnjaka se prvenstveno preporuča u dermalnom korištenju zbog svojeg izuzetnog djelovanja na kožu: vrlo se brzo upija i ne ostavlja masan trag na koži, djeluje adstringentno i potiče cirkulaciju u koži. Iz tog razloga ulje lješnjaka je prvi izbor kod njege masne i mješovite kože.

Simbol čarobnjaštva i mudrosti

Kelti su povezivali lješnjak s mudrosti i pjesničkom inspiracijom. Prema legendi, devet lijeski je raslo pored svetog jezera. Privučen magičnom jezeru, losos je pojeo plodove lješnjaka i tako postao Losos Mudrosti. Upecavši ga, jedan stari druid je naredio svom učeniku Fionnu mac Cumhaillu da skuha lososa, ali mu je rekao da ga ne smije okusiti. Slučajno opekavši prst sokom od kuhanja, Fionn je instinktivno stavio prst u usta i tako dobio svu lososvu mudrost – od tada je znao svu prošlost, sadašnjost i budućnost Irske, te je postao najpoznatiji heroj i vođa.

Druidi su vjerovali da energija lješnjaka podiže naš duh i tako nam omogućava odbacivanje starog i prihvaćanje novog. Lijeska i njeni plodovi su simbolizirali učenje i moć iscjeljivanja, te se smatralo da se iznenadna ispiracija, uvid ili intuicija događa pod čarobnim djelovanjem lješnjaka.

Od drva lješnjaka oduvijek su se radili razni štapovi – ritualni druidski štapovi, srednjovjekovni štapovi za borbu, pastirski štapovi ili uobičajeni štapovi za hodanje. Zanimljivo je da se  lijeska koristila za izradu čarobnih štapića, jer je navodno izvrstan vodič okultnih energija. Takvi štapići su se često koristili u borbi protiv crne magije. Osim toga, lijeska je najčešći materijal za izradu rašlji koje najradije koriste rašljari u potrazi za vodom, ali i za skrivenim blagom i raznim energijama Zemlje.

 

Biljno ulje lješnjaka u njezi kože

 

U njezi kože i kod izrade prirodne kozmetike, biljno ulje lješnjaka se primarno koristi za masnu i mješovitu kožu, te za problematičnu kožu s aknama. Zbog svoje visoke upojnosti vrlo brzo prodire u kožu i ne ostavlja masan trag. Isto tako, zbog svojeg adstringentnog svojstva povoljno djeluje na kožu s proširenim porama. Kožu tonizira i zateže i na taj način održava njenu elastičnost i čvrstoću.

Preporučeni recept za masnu kožu
30ml biljno ulje lješnjaka
6 kapi eterično ulje elemi
6 kapi eterično ulje eukaliptus dives
6 kapi eterično ulje mirta cineol

Preporučeni hidrolati za masnu kožu su neroli, ružmarin verbenon i širokolisna lavanda. Ako postoji problem proširenih pora, dodaje se hidrolat hamamelisa. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Način korištenja mješavine: na čisto lice obilato nanesite hidrolat (neroli ili mješavine gore navedenih hidrolata). Najbolje je nasprejati na lice. Dok je lice još mokro od hidrolata nanesite 1-2 kapi uljne mješavine i dobro umasirajte u kožu.

Ovim načinom korištenja koži pružate sve blagodati kreme (i vodenu i lipidnu fazu), ali bez dodatka emulgatora.

Preporučeni recept za masnu kožu s aknama
30ml biljno ulje lješnjak
6 kapi eterično ulje eukaliptus dives
6 kapi eterično ulje čajevca
6 kapi eterično ulje širokolisna lavanda

Preporučeni hidrolati za masnu i problematičnu kožu su neroli, ružmarin verbenon i širokolisna lavanda, uz dodatak antibakterijskih hidrolata čajevca ili timijana linalola. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Kombinaciju uljne mješavine i hidrolata koristite kako je navedeno kod recepta za masnu kožu.

Uz navedena eterična ulja možete koristiti i još: atlaski ili himalajski cedar (smanjuje lučenje masnoće), geranij burbon, ružino drvo ili palmarosa (ukoliko postoji problem nastajanja čireva), kajeput (antibakterijsko djelovanje), prava lavanda (umiruje kožu), ružmarin verbenon (uravnotežuje lučenje masnoća), sjeme mrkve (izuzetno regenerira kožu), timijan linalol (antibakterijsko djelovanje), njemačka kamilica (djeluje protuupalno). Ako se radi o snažnijim infekcijama, mogu se dodati i fenolna ulja (timijan timol, primorski vrisak), ali uz veliki oprez zbog njihovog snažnog djelovanja (maksimalno 2 kapi na 30ml mješavine).

Preporučeni recept za mješovitu kožu
30ml biljno ulje lješnjak
9 kapi eterično ulje ružmarina verbenona
9 kapi eterično ulje širokolisna lavanda

Preporučeni hidrolat za mješovitu kožu je ružmarin verbenon, ali je vrlo korisno dodati i hidrolat širokolisne lavande. U hidrolate možete dodati do 10% soka aloe vere.

Način korištenja hidrolata i uljne mješavine je isti kao i kod masne kože.

 

Primjena kod problema s venama i kapilarama

Biljno ulje lješnjaka je preporučljivo koristiti iz dva razloga: vrlo brzo se upija u kožu, te na taj način omogućava eteričnim uljima da što prije prodru u organizam i započnu sa svojim ciljanim djelovanjem. Drugi razlog je što lješnjak učvrščuje kapilare, potiče regeneraciju stanica, te pospješuje cirkulaciju. Mješavina pomno odabranih eteričnih ulja i biljnog ulja lješnjaka čini sinergiju koja vrlo brzo i učinkovito rješava probleme proširenih i/ili upaljenih vena, te popucalih kapilara. Redovitim i ispravnim korištenjem već nakon tjedan dana osjeti se značajno poboljšanje u smislu smanjenja bolova i osjećaja težine u nogama.

Osnovni recept za proširene vene
100ml biljno ulje lješnjak
10ml eterično ulje čempresa (oko 250 kapi)

Napomena: Iako je po cijeni dosta skuplje od čempresa, eterično ulje tršlje je izuzetno učinkovito u mješavinama za proširene vene. Preporuča se korištenje mješavine koja sadrži 100ml biljnog ulja lješnjaka, 5ml eteričnog ulja tršlje i 5ml eteričnog ulja čempresa.
Uz lješnjak, biljno ulje koje se povezuje s poteškoćama s venama je kalofil (tamanu). Treba ga dodati 20% u mješavinu (napr. 20ml kalofil i 80ml lješnjak).

Recept za izrazito proširene i bolne vene
20ml biljno ulje kalofil (tamanu)
80ml biljno ulje lješnjak
50 kapi eterično ulje čempresa
50 kapi eterično ulje tršlje
50 kapi eterično ulje virđinijski cedar
50 kapi eterično ulje atlaski ili himalajski cedar
50 kapi eterično ulje limuna

Recept za upaljene vene
20ml biljno ulje kalofil (tamanu)
80ml biljno ulje lješnjak
50 kapi eterično ulje čempres
50 kapi eterično ulje njemačke kamilice ili tanacetuma
50 kapi eterično ulje smilje
50 kapi eterično ulje limunski eukaliptus
50 kapi eterično ulje mirta mirtenil acetat

Kod svih recepata način korištenja je isti: noge se mažu odozdola prema gore u tankom sloju, dva puta na dan. Nakon mazanja obavezno je odmaranje nogu na povišenom 10-15 minuta.

Recept za popucale kapilare
100ml biljno ulje lješnjak
60 kapi eterično ulje limun
60 kapi eterično ulje lavandin abrial
60 kapi eterično ulje čempres
60 kapi eterično ulje smilje

Mješavina se nanosi na zahvaćena područja dva puta dnevno u tankom sloju.

Recept za popucale kapilare na licu
30ml biljno ulje lješnjak
6 kapi eterično ulje lavandin abrial
6 kapi eterično ulje smilje
6 kapi eterično ulje sjemena mrkve

Mješavina se može koristiti kao svakodnevno ulje za njegu lica, prema uputstvima opisanim u poglavlju o njezi lica.

 

Primjena kod strija, ožiljaka i celulita

Kao i kod proširenih vena, biljno ulje lješnjaka je iz istih razloga djelotvorno kod tretiranja strija, ožiljaka i celulita: velika i brza upojnost pogoduje djelovanju eteričnih ulja, dok i samo ulje potiče cirkulaciju i regeneraciju stanica. Isto tako, sadržaj vitamina E ubrzava proces zacjeljivanja kože. Velika je i prednost što lješnjak ne ostavlja masan trag na koži, pa se mješavine mogu nanositi i neposredno prije odijevanja.

Recept za prevenciju strija
20ml biljno ulje ploda divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak
10 kapi eterično ulje sjemena mrkve

Ovu mješavinu mogu koristiti trudnice od 3. mjeseca trudnoće na dalje. Mješavina se nanosi na problematična područja (trbuh, donji dio leđa, grudi, stražnjica i bedra) dva puta na dan, u tankom sloju. Ulje će se najbrže upiti ako se nanosi na mokru ili vlažnu kožu (na primjer odmah nakon tuširanja).

Treba uzeti u obzir da nastanak strija tijekom trudnoće ovisi i o vrsti kože i njenoj elastičnosti, tako da i uz redovito korištenje strije mogu nastati. No, upotrebom ove mješavine, čak i kod kože sklone „pucanju“, strije će se pojaviti u puno blažem obliku.

Mješavina za tretiranje postojećih strija
20ml biljno ulje ploda divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak                        
14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon
10 kapi eterično ulje smilja
10 kapi eterično ulje španjolske lavande

Oprez! Ova mješavina nije pogodna za trudnice i dojilje. Ukoliko dojite, koristite mješavinu za prevenciju strija.

Mješavina se treba nanositi dva puta na dan, u tankom sloju. Kod svih oblika strija, potrebno je vrlo uporno i redovito tretiranje zahvaćenog područja. Nemojte očekivati čuda – prvi rezultati se mogu pojaviti tek nakon šest mjeseci korištenja ovakve recepture. Rezultati se mogu ubrzati redovitim masažama.

Mješavina za tretman ožiljaka
20ml biljno ulje ploda divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjaka
14 kapi eterično ulje ružmarina verbenona
10 kapi eterično ulje smilja
10 kapi eterično ulje ljekovite kadulje

Ova mješavina se može koristiti za ožiljke nastale nakon operativnih zahvata, zbog trauma ili oštećenja od sunca. Treba se nanositi dva puta na dan u tankom sloju. Kao i kod strija, prve rezultate očekujte nakon 6 mjeseci. Zbog udjela eteričnog ulja ljekovite kadulje, nije prigodno za korištenje na licu.

Mješavina za tretman ožiljaka od akni
20ml biljno ulje plod divlje ruže
10ml biljno ulje lješnjak
14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon
10 kapi eterično ulje smilje

Ovakvu mješavinu možete koristiti samo lokalno tj. na dio lica zahvaćen ožiljcima od akni, ali i kao redovitu njegu lica (što je i jednostavniji način korištenja). Način korištenja je opisan kod recepta za masnu kožu. Uz ovakvu mješavinu možete koristiti hidrolat ružmarin verbenon.

Mješavina za celulit
90ml biljno ulje lješnjak
90 kapi eterično ulje atlaski ili himalajski cedar
15 kapi eterično ulje borovica (bobice)
30 kapi eterično ulje čempres
30 kapi eterično ulje ružmarin cineol
15 kapi eterično ulje limunski eukaliptus ili limunska trava
15 kapi eterično ulje ljekovita kadulja
15 kapi eterično ulje limun


Ovo je već poznata i puno puta potvrđena receptura za tretiranje celulita. Pomaže u razgradnji masnih stanica, potiče limfu i rad bubrega, ubrzava cirkulaciju i pomaže u uklanjanju viška tekućine u organizmu. Potrebno je redovito korištenje – dva puta na dan mazati u tankom sloju. Rezultati se mogu očekivati već nakon mjesec dana.

 

Dodatne primjene lješnjaka

Zbog već nekoliko puta spomenutog svojstva velike upojnosti, biljno ulje lješnjaka je ulje izbora kod svih terapuetskih mješavina kod kojih je bitno brzo prodiranje eteričnih ulja u organizam. Bilo da se radi o recepturi koja djeluje na gljivice na stopalima, ili o mješavini protiv bolova, lješnjak omogućava brzi učinak.

Većinu takvih mješavina će Vam napraviti stručan aromaterapeut, ali evo primjera kako napraviti terapeutsku mješavinu koja zahtjeva trenutačni ulaz eteričnih ulja u naše tijelo:

Anti-stres mješavina
30ml biljno ulje lješnjak
20 kapi eterično ulje crvena mandarina
15 kapi eterično ulje prava lavanda
5 kapi eterično ulje rimska kamilica
20 kapi eterično ulje slatka naranča

U trenucima izrazitog stresa, straha, ljutnje ili uznemirenosti, nanesite par kapi mješavine za zapešće, vrat i solarni pleksus. Da poboljšate učinak, duboko udišite mješavinu koju ste nanijeli na kožu.

©Oshadhi, 2008.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Antuna Bauera 16, Zagreb).

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.