GDJE KUPITI SVE TE SASTOJKE?

Sastojke za izradu pripravaka i ulja za sunčanje možete kupiti:

A) online putem Web Shopa ili

B) u trgovini na adresi A. Bauera 16, Zagreb

 

Prirodna njega i zaštita od sunca tijekom ljeta

 

Voljeli ga ili ne, ljeto je svejedno tu i trebamo se pripremiti na izazove koje ono postavlja pred nas. Visoke temperature, pojačano znojenje, opekotine, ubodi insekata - sve su to "draži" ljeta s kojima se svi suočavamo.

Prije svega treba (po tko zna koji put) naglasiti da ljeti treba piti mnogo tekućine te izbjegavati sunčanje u periodu od 11-17 sati što se pogotovo odnosi na malu djecu i starije osobe.

 

Priprema za sunčanje

Osobe koje pate od "alergija na sunce" bi se trebale postepeno izlagati sunčevu zračenju i svakako kožu dobro pripremiti na takvu agresiju. To se postiže raznovrsnom prehranom s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima. Najvažniji za kožu su sigurno vitamini A, C, E, fitokemikalije-flavonoidi, polifenoli, antocijani..., te famozni beta karoten toliko često preporučivan kao priprema za sunčanje.

 

Beta karoten

Ono u čemu se najviše griješi je doza i duljina uzimanja pa se mnogi alergičari razočaraju kad nakon potrošenih novaca učinak ipak izostane.

Beta karoten treba uzimati u prirodnom obliku zajedno sa ostalim karotenoidima (jer je tako najefikasniji) u dozi od 30mg (50000 IU) dnevno tokom 12 tjedana da bi se polučio iole značajniji efekt zaštite od opekotina i famoznih alergija.

To se postiže uzimanjem suplemenata prehrani koji sadrže prirodni beta karoten dobiven najčešće iz algi ili mrkve ili povećanim unosom namirnica bogatih beta karotenom poput manga, lubenice, marelice, špinata, brokule, buče, a posebice mrkve (100g mlade mrkvice može sadržavati i do 15000 IU beta karotena!).

Važno je ponoviti da velike doze beta karotena mogu povećati rizik od raka pluća kod pušača i kod oboljelih od azbestoze! Nadalje, visoke doze beta karotena mogu smanjiti razinu vitamina E u krvi pa ga je potrebno dodatno unositi (najbogatiji prirodni izvor je hladno prešano i nerafinirano ulje pšeničnih klica).

 

Ostali karotenoidi

Još jedan karotenoid koji pomaže koži da se brže adaptira na UV zračenje i štiti ju od indirektnog oštećenja DNK je likopen.

Po nekim istraživanjima osobe koje su duži period konzumirale veću količinu likopena teže su dobivale opekotine, a ako su ipak nesmotrenim ponašanjem zadobile opekotine njihov intezitet (crvenilo, osjećaj pečenja) bio je manji no kod osoba koje u svojoj prehrani nisu dobivale veće količine likopena.

Likopen nalazimo u rajčicama, lubenici, ružičastom grejpu, papaji, guavu, a najbolje se apsorbira iz termički obrađene hrane uz dodatak ulja (poput beta karoten i likopen je uljno topiv). Zbog toga je najbolji prirodni izvor likopena kuhani umak od rajčice i kečap te pasterizirani sok od rajčice.

Preporučena dnevna količina je 8-10mg što se može dobiti iz samo 100g umaka od rajčice!

Vjerojatno najpotentniji karotenoid  koji pruža najveću potporu koži u ljetnim mjesecima i u čiju su se snagu alergičari mnogo puta uvjerili je astaksantin.

Astaksantin se komercijalno dobija iz mikroalge Haematococcus pluvialis, a najbogatiji prehrambeni izvori su losos, račići (krill) i škampi.

Najčešće preporučivane dnevne količine su 4-10mg, a potrebno ga je uzimati kroz period od 4-12 tjedana. Iz hrane se ne mogu dobiti takove količine astaksantina, stoga preporučamo uzimanje dodataka prehrani s astaksantinom!

 

Ostalo

Vrlo bitni faktori za zdravlje kože su i kvalitetne masne kiseline prisutne u nerafiniranim uljima noćurka, boreča, konoplje (GLA), lana, oraha, ploda divlje ruže (ALA-omega 3) te plavoj ribi i algama (EPA, DHA-omega 3).

Vitamini B skupine (prisutni u integralnim žitaricama), minerali cink, bakar, mangan i selen su presudni za zdravlje kože.

Maline su važan izvor antioksidansa, a biljno ulje dobiveno iz njihovih sjemenki ima prirodni zaštitni faktor do 50, stoga je obvezan sastojak aromaterapeutskih preparata za prirodnu njegu kože ljeti

Priroda je vrlo mudra pa nas je u ljetnom periodu opskrbila voćem s najvećim antioksidativnim potencijalom: malinama, borovnicama, grožđem, kupinama, crnim ribizlom, višnjama i jagodama, stoga treba nastojati što više ga konzumirati u svježem obliku ili putem prirodnih sokova bez dodanih šećera i aditiva.

Tri do pet šalica kvalitetnog zelenog čaja (ne smeća iz filter vrećica) dnevno umanjiti će svrbež kod alergijskih reakcija, zaštititi vas od slobodnih radikala i popraviti ten uništen prekomjernim izlaganjem suncu. Kod ljudi koji dobro ne podnose veće količine zelenog čaja od velike pomoći je kvalitetan dodatak prehrani na bazi zelenog čaja ili drugih biljaka i namirnica bogatih polifenilima.
Korišten izvana će dodatno pomoći i kod akni.

 

Prirodna zaštita od UV-zraka - biljna ulja za sunčanje

 

Da bi zaštitili kožu od štetnog UV zračenja trebamo nanijeti i prikladnu uljnu mješavinu prije sunčanja. Ulja koja posjeduju uvjerljivo najviši zaštitni faktor su:

- karanja ulje koje posjeduje prirodni kemijski UVA i UVB filter. Prema rezultattima istraživanja in vivo, SPF karanja ulja je oko 20.

- ulje sjemenki maline procjenjeni SPF 25-50 (u epruveti, odnosno in vitro)

- ulje čileanskog lješnjaka procjenjeni SPF u epruveti 10-30 (može se naići na podatak da štiti i od UVA zračenja)

To su lagana ulja koja se relativno brzo upijaju, a prikladna su za njegu svih tipova kože.

 

Shea maslac pruža dosta nižu zaštitu (SPF 6-8) kao i svijetlo sezamovo ulje (SPF 4) pa su prikladni za njegu već potamnjele kože uz napomenu da shea maslac nije prikladan za njegu masne i mješovite kože sklone nastanku komedona.

Ostala bazna ulja koja nalaze svoje mjesto u mješavinama za sunčanje su:

Ulje sjemenki nara koje djeluje kemoprotektivno i antitumoralno te jako antioksidativno i protuupalno. Ono pomaže popraviti oštećenja nastala uslijed djelovanja UV zračenja.

Ulje pasjeg trna pruža slabu UV zaštitu, a zbog iznimno visokog udjela karotenoida i tokoferola posjeduje izrazito antioksidativno djelovanje. Poput nara sve je češće sastojak kozmetike protiv bora, a zbog vrlo visoke cijene obično se koristi u koncentracijama od 5-10% (veće koncentracije boje kožu crveno).

Ulje buritija ima značajni udio karotenoida (kao primjer, beta-karotena sadrži 5 puta više od mrkve), koji djeluju kao antioksidansi te štite od utjecaja UV zraka. Također, ulje buritija apsorbira dobar dio UV spektra, pa se može koristiti u pripravcima za sunčanje. Isto tako, ono eliminira utjecaj slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenja i starenje kože. I još, ukoliko se ulje buritija koristi u njezi kože nakon sunčanja, koža će dulje zadržati brončanu boju.

Tamanu ulje (Calophylum inophyllum) i sunčanje: Kapsner i sur. koji su proučavali prirodne pripravke za fotozaštitu su spomenuli kako je jedan od sastojaka koji ima značajnu sposobnost UV apsorpcije i fotozaštite (uz istovremeni protuupalni učinak) – ulje tamanua.

Macerat korijena mrkve se u mješavine dodaje zbog visokog sadržaja karotenoida. Koristi se u proizvodima za brže tamnjenje (zajedno s pasjim trnom i kakao maslacem).

Jojoba - hidrira kožu.

Pogledaj: kako napraviti balzam od mrkve za sunčanje i brže tamnjenje?

 

Napomena: Sve navedeno odnosi se samo na kvalitena, hladno prešana, nerafinirana biljna ulja!

 

 

Važno upozorenje o računanju SPF kod miješanja sirovina (ulja):

Kod prirodnih sirovina (ulja, maslaca) radi se o PROCJENJENOM SPF (in vitro odnosno u epruveti!). Stvarni SPF se može znati jedino testiranjem in vivo ili colipa metodom (spektrofotometrija).

MIJEŠANJE SIROVINA I KONAČNI FAKTOR: Ne savjetujemo da se kod miješanja jednake količine sirovine sa SPF i nekog drugog ulja uzima srednja vrijednost (aritmetička sredina) kao SPF mješavine! To nije i nikako ne može biti točno, dobiveni faktor je puno manji od tako dobivenog izračuna!

KOLIČINA SREDSTVA I DEKLARIRANI FAKTOR: Ono što još treba uzeti u obzir pri primjeni bilo kakvih sredstava za zaštitu od sunca je da ih treba nanositi vrlo obilno. Računa se da je potrebno otprilike 35ml losina/kreme za premazati izložene dijelove tijela. U slučaju da se upotrijebi polovica te količine nećete dobiti polovicu deklariranog faktora već drugi korijen te vrijednosti, što znači da ako stavite polovicu preporučene količine losiona s faktorom 50, na koži ćete de facto imati SPF 7! U nedostatku konkretnih ispitivanja ponašanja ulja, treba primijeniti ista načela.

ZABLUDE I DEZINFORMACIJE O ULJIMA ZA SUNČANJE

Sve je više portala koji prenose čudne, zbunjujuće i netočne informacije o uljima koja pružaju SPF zaštitu.

Tako je jedno od ulja za koje se navodi da pruža visoki SPF i ulje lješnjaka (Corylus avellana), a navodno se ta informacija vuče i u nekim televizijskim emisijama, gdje "stručnjaci" pokazuju bočicu ulja lješnjaka i govore kako pruža SPF do 50.

Problem je samo što je čileanski, a ne europski lješnjak taj lješnjak za koji vrijedi da nudi SPF (ponavljamo, u epruveti!).

Zašto se uopće naziv "čileanski" izgubio ispred lješnjaka?

Dok je kod ulja sjemenki (čileanske?) maline (Rubus idaeus) apsolutno svejedno da li je ona čileanska ili ne, jer se radi o jedno te istoj vrsti (Rubus idaeus), ista logika ne može se primijeniti i na ulja europskog odnosno čileanskog lješnjaka, gdje je ispuštanje naziva "čileanski" kardinalna greška.

Ulje čileanskog lješnjaka (Gevuina avellana) naime nije srodnik s europskim lješnjakom (Corylus avellana), ima potpuno različiti sastav od ulja europskog lješnjaka, i shodno navedenome, ulje lješnjaka (Corylus avellana) ne pruža SPF 10-30 (a kamoli 50 kako se negdje navodi).

Neki vrli stručnjak, vodeći se logikom izbacivanja onog "čileanske" iz ulja maline, tako je doveo mnoge ljude u zabludu. Što je najgore, članak se prenosi od portala do portala, eto informacija i na televiziji, a kada ljudima objasnite da to baš i nije tako, odjedanput spadate u zlu farmaceutsku industriju koja plaši široke narodne mase.

Također imajte na umu da i ulje čileanskog lješnjaka i ulje sjemenki (čileanske) maline imaju PROCJENJENI SPF faktor (u epruveti!), zato molimo - oprezno s neprovjerenim recepturama u kojima su ova ulja zastupljena s maksimalno 10%, a za koje se tvrdi da nude visoke zaštitne faktore. Izađete li s takvim mješavinama na jako sunce uvjereni da ste dobro zaštićeni, možete dobiti samo visok stupanj kožnih oštećenja, a ne visok stupanj zaštite.

Ako koristite ulja koja pružaju SPF zaštitu, ne miješajte ih u visokim omjerima s uljima koja ne pružaju nikakav SPF, jer ćete u konačnici dobiti uljnu mješavinu koja doduše fino hrani kožu, ali pruža niski SPF (ako uopće pruža ikakav).

Različitim tipovima kože odgovara različita visina SPF zaštite, no problem nastaje kada ste uvjereni da na sebi imate SPF50, a šećete po zvizdanu s maksimalno SPF4.

Isto tako se na raznim portalima navodi da ulje sjemena mrkve nudi SPF38-40.

Za početak, od sjemena mrkve se može dobiti dvije vrste ulja: eterično ulje (destilacijom) i biljno ulje (tiještenjem). Također postoji i macerat korijena mrkve, koji se koristi prije, tijekom i nakon sunčanja zbog sadržaja beta karotena.

U tim čudnim člancima još čudnijih portala karakteristike svakog pojedinog ulja od te tri vrste (eterično ulje sjemena mrkve, biljno ulje sjemena mrkve, macerat korijena mrkve) navedene su zajedno pod opisom "ulja sjemena mrkve" (a na nekim portalima i samo "ulja mrkve"), a taj nepostojeći hibrid ulja dobio je i karakteristiku visoke SPF zaštite - 38-30.

Imajte na umu: niti jedno eterično ulje ne pruža SPF, pa tako ni eterično ulje sjemena mrkve.

Kako je došlo do dezinformacije da ulje sjemena mrkve (koje god) pruža SPF38-40?

U nekim šturim indijskim studijama testiran je PROIZVOD koji između ostalog sadrži i nedefiniran ekstrakt mrkve (navodi se samo daucus carota), zajedno sa raznim drugim sastojcima. Pri jednom ispitivanju taj je proizvod pokazao SPF38, a pri drugom 40. Malo je vjerojatno da su koristili eterično ulje sjemena mrkve, vjerojatnije je da je korišteno biljno ulje sjemena mrkve. Iz navedenog možemo zaključiti da biljno ulje sjemena mrkve MOŽE imati neku vrst zaštite od sunčevog zračenja, no nema DOKAZAN ikakav SPF. I ne manje važno, taj proizvod je sadržavao - nećete vjerovati - cink oksid koji se koristiti kao mineralna zaštita od sunca i može dati visoki SPF. Konkretno, radi se o OVOM proizvodu.

 

Eterična ulja

Eterična ulja se u pravilu ne koriste jer ona ne štite kožu od UV zračenja, a neka mogu biti i jako opasna. To su ulja iz roda Citrus koja sadrže furanokumarine koji nakon izlaganja UV zrakama djeluju izrazito toksično na stanice kože.

Najopasnija ulja su bergamot, limeta, limun, gorka naranča i grejp, no i neka manje poznata poput  kumina, kele, limunovca (verbena) i anđelike.

Ukoliko se takva ulja nanesu na kožu potrebno je pričekati 24 sata prije no što se izložite suncu.

Eterična ulja koja se ponekad koriste u mješavinama za sunčanje su sjeme mrkve (ne sadrži beta karoten što se ponekad da pročitati) te prava i širokolisna lavanda (ukoliko "muku mučite" s napadima insekata).

Bitno je koristiti dovoljno niske koncentracije kako se koža ne bi dodatno iritirala.

 

Prirodna njega kože nakon sunčanja

 

Izrazito ugodni pripravci za njegu nakon sunčanja su tonici spravljeni na bazi hidrolata uz dodatak tvari poput alantoina, pantenola (vitamin B5) i gela ili soka aloe vere. Ovakva kombinacija će djelovati jako hidratantno, protuupalno i regenerativno pa je pravi izbor i za tretiranje opekotina od Sunca.

Hidrolat rimske kamilice, zbog svojeg protuupalnog djelovanja, hidrolat je izbora za njegu kože nakon sunčanja

Hidrolati izbora su:

- hamamelis (ublažava crvenilo i upalu, osvježava)

- širokolisna lavanda (djeluje regenerativno i zacjeljujuće)

- paprena metvica (ugodno hladi)

- rimska kamilica (protuupalno djelovanje)

Kod opekotina koje su zahvatile veliko područje kože tonik se prska svakih 10-15 minuta tokom prva 2-3 sata, a zatim 5 puta dnevno sljedećih dan ili dva.

Mogu se koristiti i čisti hidrolati tako da se gaza natopi većom količinom hidrolata i nježno stavi na zahvaćeno područje. Oblozi se drže 20-30 minuta više puta dnevno. Sljedeći dan se nakon primjene hidrolata (3-4 puta dnevno) nanose uljne mješavine namijenjene tretiranju opekotina i njezi kože nakon sunčanja.

Takve mješavine obično uključuju:

- ulje pšeničnih klica koje djeluje smirujuće i antioksidativno

- macerate nevena i kantariona koji djeluju protuupalno i epitelizirajuće

- plod divlje ruže i tamanu koji djeluju jako regenerativno i protuupalno

- bazno ulje sjemena mrkve sa regenerativnim, antioksidativnim i protuupalnim djelovanjem

- jojobu koja smiruje kožu i sprječava transepidermalni gubitak vode

- macerat korijena mrkve je sastavni dio ovakvih mješavina zbog sadržaja beta karotena

- ulje buritija koje pomaže zacjeljivanje oštećenja kože nakon sunčanja

 

Eterična ulja u ovakvim pripravcima se koriste zbog svog protuupalnog (sjeme mrkve, smilje, njemačka i rimska kamilica, mira) te regenerativnog i epitelizirajućeg djelovanja (smilje, širokolisna lavanda, sjeme mrkve).

Jedna od mogućih receptura za njegu kože nakon sunčanja i tretman lakših opekotina:

 

biljno ulje pšeničnih klica 20ml

macerat korijena mrkve 10ml

biljno ulje jojoba 10ml

macerat kantariona 60ml

CO2 apsolut nevena u jojobi 2ml*

eterično ulje sjemena mrkve 40 kapi

eterično ulje smilja 20 kapi

eterično ulje širokolisne lavande 20 kapi

 

Uljna mješavina se nanosi nakon hidrolata.

Upozorenje: Macerat kantariona je fototoksičan te je nakon upotrebe ove mješavine zabranjeno bilo kakvo izlaganje UV zračenju.

*5 ml CO2 apsoluta nevena se pomiješa s 45 ml jojobe i zatim se ta mješavina koristi umjesto macerata nevena. Preporučene koncentracije su 1-5% s tim da koncentracije veće od 2% mogu kožu lagano bojiti žuto (boja se lako ispire blagim sindetom).

 

Ante Boko i Nikolina Karin, fitoaromaterapeuti
©Sva prava pridržana - AROMATERRA CENTAR

Uvjeti korištenja

 

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih biljnih i eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunske Oshadhi proizvode: eterična i bilja ulja te hidrolate.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici, Antuna Bauera 16, Zagreb.

Prikaz veće karte