Plod divlje ruže - čudotvoran lijek s Anda

GDJE KUPITI ULJE PLODA DIVLJE RUŽE?

 

Ulje ploda divlje ruže više različitih proizvođača možete:

A) naručiti putem web shopa (klikni: ulje divlje ruže) ili

B) kupiti u najmirisnijem dućanu u gradu u ulici Antuna Bauera 16, Zagreb

 

Prikaz veće karte

 

 

Ulje ploda divlje ruže – prirodan izvor vitamina A


Prirodna aroma kozmetika nezamisliva je bez ulja ploda divlje ruže.

Biljno ulje ploda divlje ruže (Rosa rubiginosa, R. eglanteria, R. mosquetta, R. Canina) se dobiva hladnim prešanjem crvenih plodova divljeg grma ruže (šipka) koja raste diljem svijeta, a najkvalitetnijim se smatra ulje dobiveno iz Južne Amerike, odnosno Čilea. Obzirom da ga je dosta teško dobiti, na tržištu se ponekad nudi macerat ploda divlje ruže, koji ne sadrži toliko hranjivih tvari kao hladno tiješteno ulje.

Biljno ulje ploda divlje ruže bogato je retinolnom kiselinom, tretinoinom, čiji se sintetski analog nalazi u komercijalnim sredstvima za liječenje akni (Tretinoin, Retin-A, Renova)Ulje ploda divlje ruže se već stoljećima koristi u Južnoj Americi za zacjeljivanje i njegu kože, a njegovo djelovanje je znanstveno potvrđeno 1983., kada se na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu provelo istraživanje na 180 osoba. Istraživanje je uključivalo osobe sa zamjetnim ožiljcima, ožiljcima od akni, dubokim borama, UV oštećenjima, oštećenjima od zračenja, ožiljcima od opekotina, ožiljcima od operativnih zahvata, dermatitisom i ostalim kožnim problemima. Ulje ploda divlje ruže je izregeneriralo kožu, smanjilo ožiljke i bore, spriječilo daljnje stvaranje bora i pomoglo da koža povrati svoju prirodnu boju i tonus. Od tada su i druga sveučilišta izvodila testiranje ulja, s pozitivnim rezultatima.

Biljno ulje ploda divlje ruže je čest sastojak prirodne aroma kozmetike zbog svojih iznimnih regenerativnih svojstava.Djelovanje ulja ploda divlje ruže na regeneraciju kože se u početku pridodavalo visokom sadržaju nezasićenih masnih kiselina koji uključuje oleinsku kiselinu (15-20%), linoleinsku kiselinu (44-50%) i linolnu kiselinu (30-35%), uz pomoć vitamina E koji kao antioksidans neutralizira nestabilne slobodne radikale, te se koristi za tretmane protiv bora i starenja kože, kao i kod ekcema, čireva i ožiljaka. Međutim, dr. Berta Pareja i dr. Horst Kehl su uspješno prepoznali prisutstvo retinolne kiseline kao odgovoran čimbenik izuzetnih farmakoloških svojstava ploda divlje ruže.

Biljno ulje ploda divlje ruže, u kombinaciji s drugim biljnim i eteričnim uljima, prirodno je rješenje za tretiranje ožiljaka, strija, i raznih kožnih oštećenja...Retinolna kiselina (u kliničkoj terminologiji se naziva tretinoin) je derivat retinola (vitamina A). Terapeutski učinak dermalnog nanošenja vitamina A u tretmanima raznih dermatoloških poteškoća je priznat i dokumentiran u posljednjih 30 godina. Vitamin A brzo djeluje na kožu u smislu pozitivnih promjena, ali obzirom da je vrlo snažnog djelovanja, treba se nanositi uz nadzor medicinskog osoblja. Pretjerano korištenje vitamina A može uzrokovati iritaciju kože u obliku crvenila, peckanja i ljuštenja kože.

Ulje ploda divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje se obično dešavaju kod proizvoda koji sadrže retinolnu kiselinu sintetiziranu u laboratoriju. Retinolna kiselina se nalazi u ulju u svom prirodnom stanju kao dio složenog sustava nezasićenih masnih kiselina. Njeno djelovanje ima učinak polaganog otpuštanja, te se tako izbjegava rizik predoziranja.

 

Prirodna pomoć kod kožnih problema

Zbog svojeg izuzetnog sastava, hladno prešano ulje ploda divlje ruže se primjenjuje kod cijelog niza indikacija. Ulje broj jedan za uklanjanje bora, strija, ožiljaka, keloida i staračkih pjega. Isto tako se uspješno primjenjuje kod opekotina i kože oštećene UV zrakama, dermatitisa, ekcema, vitiliga, seboreje, psorijaze, akne rozacee i atopijskog dermatitisa. Njeguje suhu i kemijski obrađenu kosu, te krhke nokte.

Kod svakodnevne njege kože hidratizira i revitalizira kožu, povećava elastičnost i potiče povećanje kolagena.


Djelovanje ploda divlje ruže na bore

Jedan od uzroka pojave bora i stanjene kože je smanjeni udio elastina i kolagena u koži. Ulje ploda divlje ruže dat će najbolje rezultate ako se koristi preventivno – preporuča se nanositi na lice od dvadesete godine života jedanput dnevno. Takav tretman će naročito koristiti osobama koje lako izgore na suncu, obzirom da je takav tip kože najpodložniji nastanku bora.

Već postojeće sitne bore možete ukloniti nanošenjem ploda divlje ruže dva puta dnevno. Prve rezultate možete očekivati već nakon tri tjedna, a bore mogu potpuno nestati nakon 4-6 mjeseci korištenja.


Fotostarenje

Fotostarenjem (dermatoheliozom) se nazivaju promjene na koži uzrokovane pretjeranim izlaganjem suncu. Fotostarenje se pojavljuje u različitim oblicima i intenzitetu, a neke od manifestacija su bore i stanjena koža, pojačana pigmentacija, vidljive žilice, crvenilo, sklonost modricama, pa čak i aktinička keratoza.

Ulje ploda divlje ruže je vrlo učinkovito u zaustavljanju posljedica pretjeranog izlaganja UV zrakama. Istraživanje provedeno na ženama koje su imale očigledne znakove fotostarenja je dalo slijedeće rezultate: nakon tri tjedna svakodnevnog korištenja ploda divlje ruže površinske bore su počele nestajati, pojačana pigmentacija se smanjila, a nakon 4 mjeseca bore i mrlje su potpuno nestale.

Za kožu jako oštećenu suncem, ulje se treba obilato nanositi barem dva puta na dan. Prve rezultate možete očekivati za otprilike 4 mjeseca.

 

Terapija kod ožiljaka

Dvogodišnje istraživanje djelovanja ulja ploda divlje ruže na ožiljke na Fakultetu kemije i farmakologije Sveučilišta začeća u Čileu dalo je zapanjujuće rezultate. Od 180 pacijenata sa ožiljcima nastalih od operativnih zahvata, trauma i opekotina, u 90% slučajeva koža je u potpunosti zacijelila. Kod osoba s ožiljcima nastalih od akna, rezultati su bili jednako ohrabrujući, čak i kod ožiljaka starijih od 20 godina.

Ožiljke nastale nakon operativnih zahvata treba tretirati na slijedeći način: nakon što rana zacijeli, oprati područje blagim sapunom, nježno osušiti i nanijeti ulje blagom masažom. Ponavljati dva puta dnevno. Prvi rezultati mogu biti vidljivi za deset dana do 3 mjeseca (ovisno o veličini i dubini ožiljka).

 

Strije – prije i poslije trudnoće

Strije su oblik kožnih ožiljaka srebrno- bijele boje, a uzrokovane su kidanjem dermisa. Obično su povezane s trudnoćom i debljinom jer nastaju kao rezultat prebrzog rastezanja kože.

Ulje ploda divlje ruže se može koristiti u dvije faze: kao prevenciju tijekom trudnoće, ili kurativno za već nastale strije. Iako vlada opće mišljenje da već nastale strije se ne mogu ukloniti, divlja ruža se pokazala kao vrlo učinkovito, a istovremeno blago prirodno rješenje.

 

Recepti sa biljnim uljem ploda divlje ruže

 

Eterično ulje ružmarina kemotip verbenon primjereno je za njegu svih tipova kože, a u kombinaciji s uljem ploda divlje ruže djeluje preventivno i kurativno na bore.

Ulje za njegu lica – prevencija bora

30 ml biljno ulje ploda divlje ruže

9 kapi eterično ulje sjemena mrkve

9 kapi eterično ulje ružmarina verbenona

S eteričnim uljem bušina, biljno ulje ploda divlje ruže odgovor je aromaterapije na problem naborane kože.

Ulje za tretman naborane kože

20 ml biljno ulje ploda divlje ruže

10 ml biljno ulje noćurka ili boražina

9 kapi eterično ulje bušina

9 kapi eterično ulje tamjanovca, arapskog

Macerat nevena i biljno ulje ploda divlje ruže prirodno su rješenje za tretman suncem oštećene kože

Ulje za regeneraciju suncem oštećene kože

15 ml biljno ulje ploda divlje ruže

15 ml uljni macerat nevena

7 kapi eterično ulje sjemena mrkve

8 kapi eterično ulje širokolisne lavande

U kombinaciji sa eteričnim uljem smilja, biljno ulje ploda divlje ruže daje izvrsne rezultate u tretiranju ožiljaka.

Ulje za tretman ožiljaka

20 ml biljno ulje plod divlje ruže

10 ml biljno ulje lješnjaka

14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon

10 kapi eterično ulje smilja

10 kapi eterično ulje ljekovite kadulje

Eterično ulje smilja izvrsno djeluje na ožiljke, strije i kožna oštećenja.Ulje za tretman ožiljaka od akni

20 ml biljno ulje plod divlje ruže

10 ml biljno ulje lješnjak

14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon

10 kapi eterično ulje smilja

Eterično ulje sjemena mrkve može se koristiti u trudnoći za prevenciju nastanka strija i celulita.Ulje za prevenciju strija (3. – 9. mjesec trudnoće)

20 ml biljno ulje plod divlje ruže

10 ml biljno ulje lješnjak

10 kapi eterično ulje sjemena mrkve

Eterično ulje španjolske lavande dio je aromaterapeutskih receptura za tretiranje starih strija.Ulje za tretman već postojećih strija

20 ml biljno ulje plod divlje ruže

10 ml biljno ulje lješnjak

14 kapi eterično ulje ružmarin verbenon

10 kapi eterično ulje smilja

10 kapi eterično ulje španjolske lavande


Ova mješavina nije primjerena za trudnice i dojilje!

©Oshadhi, 2007.

NAPOMENA: Ukoliko ćete se sami upustiti u izradu mješavina, upozoravamo vas na nužnost korištenja kvalitetnih eteričnih ulja, obzirom na prezasićenost tržišta uljima sumnjive kvalitete. Ne odgovaramo za eventualne štetne posljedice nastale korištenjem ulja loše kvalitete.

Profesionalcima i laicima preporučamo vrhunska Oshadhi eterična ulja.

Kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja, hladno prešana biljna ulja i kvalitetne hidrolate kao i ostale sastojke za izradu kozmetike možete naručiti putem Web Shopa ili osobno kupiti u Terra Organici (Bauerova 16, Zagreb).

Prikaz veće karte